LATA KASHMIR JELI | TEMPAT MENARIK DI KELANTAN | TEMPAT WAJIB DILAWATI DI JELI

Jika negeri Perak dikenali kerana tasik Banding, di Kelantan ada juga tasik yang dikenali dengan nama Tasik Pergau yang akan memberikan kenikmatan kepada pencinta alam semulajadi.
Terdapat pelbagai flora dan fauna yang banyak terdapat di kawasan Tasik Pergau, tasik ini adalah tasik buatan manusia yang terhasil akibat pembinaan empangan hidroelektrik di Pergau. Lata Pergau menjadi tempat wajib pergi di Jeli setelah viral di media social dengan nama Lata Kashmir.

Lokasi Lata Kashmir
https://goo.gl/maps/8C5XxkoYy4X3R4pP7

Lawati juga Blog Addashuk
https://www.addashuk.com

Tonton juga video penuh Dron Lata Kashmir
https://youtu.be/ZvxoSmjOKFo

Tasik Pergau sememangnya tidak sepopular seperti Tasik Banding, tetapi ianya berjaya menarik lebih 30,000 pengunjung ke kawasan ini. Kawasan ini mendapat gelaran Lata Kashmir oleh kerana suasana kawasan ini mirip dengan Kashmir di India. Kecantikan dan keindahan alam semulajadi tasik disini akan menarik para pengunjung datang ke sini. Tasik Pergau ini ataupun dipanggail dengan nama Dam Pergau dan ada juga orang ramai menggelarkan tempat ini sebagai Lata Kashmir terletak di daerah Jeli Kelantan. Sesuai dengan gelaran Lata Kashmir Jeli Kelantan ini, Lata Pergau ini menyediakan keindahan alam semulajadi. Disini juga adalah tapak perkhemahan kepada sesiapa yang suka berkhemah. Disini banyak disediakan Campsite dengan kemudahan tandas dan sebagainya.

Suasana aman dan tenang di Tasik Pergau menyebabkan ramai pengunjung datang dan menghabiskan percutian mereka di sini, terdapat laporan bahawa tasik ini menjadi tempat persinggahan tahunan bagi ramai pelancongan asing. Lata Kashmir ini salah satu tempat menarik di Kelantan. Sekiranya anda berkunjung ke sini, Lata Kashmir adalah tempat wajib dilawati di Jeli.

Jangan lupa Subscribe Channel Addashuk dan jangan lupa aktifkan loceng notifikasi untuk tidak ketinggalan video-video yang akan datang.Video ini dirakam dengan resolution 4k Aerial Footage Cinematic Drone View, Shot on DJI Mini 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *