SHEEP SANCTUARY BRINCHANG | KEA FARM | TEMPAT WAJIB SINGGAH | TEMPAT MENARIK DI CAMERON HIGHLAND

Video ini adalah tentang Sheep Sanctuary Brinchang iaitu salah satu tempat wajib pergi di Cameron Highlands Malaysia apabila anda bercuti disini. Semasa Hujung Minggu baru-baru ini, kami telah bercuti selama 3 hari 2 malam di Cameron Highland. Cameron Highlands, yang terletak di Pahang terkenal dengan cuaca yang sejuk, lembah teh yang indah, dan ladang strawberi yang lazat. Walau bagaimanapun, semasa lawatan baru-baru ini, kami secara tidak sengaja terjumpa The Hidden Germ iaitu Sheep Sanctuary. Sheep Sanctuary ialah salah satu tempat menarik di Cameron Highland ini terletak betul-betul di tepi pasar Kea Farm yang sibuk. Terdapat papan tanda besar di pintu masuk dengan kambing biri-biri kartun di atasnya. Untuk melawat Sheep Sanctuary, anda perlu membayar tiket masuk sebanyak RM8 untuk dewasa dan RM4 untuk kanak-kanak berumur 4 – 12 tahun. Bayaran masuk juga termasuk kotak kecil makanan untuk anda memberi makan biri-biri.

Lokasi Sheep Sanctuary Brinchang Cameron Highland
https://goo.gl/maps/bhjCTseg7TEf1iT6A

Lawati juga Blog Addashuk untuk artikel-artikel menarik
https://www.addashuk.com

Sebaik sahaja anda telah membeli tiket, anda perlu menuruni jalan di belakang kaunter, dan turun lebih jauh dengan tangga untuk sampai ke kandang biri-biri. Sila ingat untuk memakai kasut yang selesa kerana jalan menjadi agak licin apabila basah. Kambing biri-biri disini gebu dan putih, comel dan gemuk. Di pintu masuk ke kendang biri-biri itu, terdapat kira-kira 5 ekor biri-biri gebu menyambut kami, dan kami dapat melihat lebih banyak biri-biri di bawah. Anda bebas membelai dan memberi makan biri-biri dengan makanan yang disediakan, sama ada di tapak tangan anda atau di atas lantai. Kami agak terkejut betapa terpeliharanya keseluruhan kawasan itu, tidak ada sampah dan najis biri-biri yang kelihatan. Jika sesiapa pernah ke mana-mana zoo haiwan peliharaan, anda pasti tahu apa yang saya maksudkan tentang najis haiwan yang berada di mana-mana. Bulu kambing biri-biri juga diurus dengan baik, dan saya percaya penjaga atau penjaga biri-biri benar-benar menjaga biri-biri tersebut.

Selepas menghabiskan kira-kira 1 jam bermain dengan biri-biri, kami memutuskan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada makhluk kecil yang comel itu. Semasa keluar, jangan lupa singgah ke kafe untuk membeli Aiskrim Strawberi. Ais krim diperbuat daripada strawberi tulen dan sangat sedap. Sheep Sanctuary pastinya adalah salah satu tempat dalam senarai yang wajib singgah sekiranya anda bercuti di Cameron Highlands Pahang. Bawa anak-anak anda bermain dengan biri-biri dan pastinya anak-anak akan gembira. Nasihat saya ialah datang ke sini awal pagi dan letak kereta anda di tempat letak kereta terbuka Kea Farm yang bersebelahan dengan Sheep Sanctuary. Kadar tempat letak kereta adalah RM5. Seluruh kawasan adalah pasar yang sibuk di mana anda boleh membeli strawberi, sayur-sayuran dan juga makanan jalanan, seperti sayur-sayuran Broccoli, Cendawan Goreng dan Strawberi Celup Coklat. Untuk ke sini, anda boleh menggunakan Waze dan mencari Sheep Sanctuary atau Kea Farm. Lokasinya betul-betul di sebelah persimpangan ke Ladang Strawberi Bukit Raaju jika anda datang dari Tanah Rata. Sheep Sanctuary ini adalah tempat wajib singgah di Cameron Highland.

Setakat ini sahaja video yang kami sediakan kali ini. Diharapkan penonton mendapat informasi dan pengalaman yang berguna untuk perancangan percutian anda. Jangan lupa sabskraib addashuk channel untuk lebih video-video menarik dan jangan lupa aktifkan loceng untuk tidak ketinggalan video-video yang akan datang. Terima kasih kerana menonton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *